Wednesday, July 19, 2006

nieuws tsunamie

Honderden doden na tsunami

Uitgegeven: 18 juli 2006 09:04
Laatst gewijzigd: 18 juli 2006 15:50

JAKARTA - Op het Indonesische eiland Java heeft een tsunami aan zeker 343 mensen het leven gekost. Onder de slachtoffers is ten minste een Nederlander. Dat bleek dinsdag uit een inventarisatie bij ziekenhuizen in het getroffen gebied. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag meegedeeld.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Over de identiteit van de dode doet het ministerie geen mededelingen. De familie is ingelicht.

Het Spaanse persbureau EFE maakte melding van een verklaring van het ministerie van Volksgezondheid in Jakarta. Daarin is sprake van zeven buitenlandse doden, onder wie een Nederlander.

Toeristen

Antara berichtte over 184 slachtoffers in de regio Zuid-Ciamis, waarin ook Pangandaran ligt. In de badplaats vielen zeker 105 slachtoffers, onder wie ten minste drie toeristen: de Nederlander, een Zweed en een Pakistaan.

In het zwaargetroffen gebied aan de zuidkust van Java waren dinsdagmiddag zeker 83 vernielde hotels, 248 kapotte winkels en 172 beschadigde huizen geteld. Ruim 23.000 bewoners zijn op de vlucht geslagen.

Traceren

Volgens lokale media zijn nog twee Nederlanders gewond geraakt. De Nederlandse alarmcentrales hadden maandagavond nog vijf Nederlanders niet kunnen traceren die vrijwel zeker in Pangandaran waren, toen de tsunami toesloeg. Dat hoeft overigens niets ernstigs te betekenen, omdat het erg moeilijk is met mensen in het gebied in contact te komen.

Vloedgolf

Een tsunami, veroorzaakt door een aardbeving in zee met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter, overspoelde maandag het eiland. De meeste doden vielen in het district Ciamis (184). Ook zijn er veel doden in de districten Tasikmalaya (97) en Cilacap (67).

Zeker 50.000 mensen zijn dakloos geworden, honderden mensen raakten gewond en 130 mensen worden een dag na de vloedgolf nog steeds vermist.

Golven

De aardbeving deed zich om 15.19 uur lokale tijd voor op ongeveer 240 kilometer ten zuiden van Pangandaran. Hierna volgde een vloedgolf van 1,5 meter hoog, zei seismoloog Hendri Subakti van het aardbevingscentrum van West-Java. Getuigen spraken van golven tot vijf meter hoogte.