Tuesday, July 25, 2006

Steeds meer blauwalg in zwemwater ( lucht)

Binnenland

di 25 jul 2006, 19:07
Steeds meer blauwalg in zwemwater
ZWOLLE - De blauwalg rukt verder op in de officiële zwemplassen in oppervlaktewater. Dinsdag kwamen er dertien waarschuwingen bij voor het giftige wier, verdeeld over het land. Tot dinsdag waren dat er slechts twee. Dat zei landelijk contactpersoon zwemwater Jerry van Druten dinsdagavond.


Op acht plaatsen mag niet worden gezwommen. Dat was in het weekeinde ook al zo, met dat verschil dat dinsdag op twee plaatsen het verbod werd ingetrokken en op twee andere plaatsen werd ingesteld.

De blauwalg zal de komende tijd nog behoorlijk toenemen, aldus Van Druten. De temperatuur van het zwemwater is 24 à 25 graden. Dat blijft voorlopig zo, al wordt het na donderdag minder warm. De groei van de cyanobacteriën gaat door.

Op vijf plaatsen in het land geldt een waarschuwing voor zwemmersjeuk. Een parasiet veroorzaakt het euvel. Zwemmersjeuk kan gepaard gaan met koorts.

Met betreking tot onveilige situaties, bijvoorbeeld sterke stroming, veel scheepvaartverkeer, drijfzand of een steil talud, gelden twee zwemverboden en twee waarschuwingen.