Tuesday, July 25, 2006

Vrees voor stroomuitval Californië blijft ( aarde)

di 25 jul 2006, 21:21
Vrees voor stroomuitval Californië blijft
LOS ANGELES - Hoewel de temperatuur in een groot deel van Californië gaat dalen, blijft de vrees voor stroomuitval bestaan. Dat komt doordat de gevoelstemperatuur als gevolg van de hoge luchtvochtigheid hoger ligt dan de thermometer aangeeft. De behoefte aan koeling kan daardoor toenemen.


Daarom blijven de energieleveranciers er bij de consumenten op hameren het stroomgebruik te beperken om omvangrijke storingen te voorkomen, meldde de Los Angeles Times dinsdag. De mensen krijgen onder andere het advies voor verkoeling te zorgen met ventilatoren in plaats van airconditioners. Ze zouden licht, computers en andere apparatuur uit moeten doen als ze niet nodig zijn.

De elektriciteitsconsumptie zou volgens deskundigen dinsdag waarschijnlijk nog hoger liggen dan het recordniveau van maandag, toen het verbruik al 40 procent meer was dan tijdens de energiecrisis van 2001. Als door de grote vraag naar elektriciteit een centrale of transportleiding uitvalt, kan de hele energievoorziening in de problemen komen. „Het kan snel verkeerd gaan”, zei een woordvoerder van de stroombranche.

Gouverneur Arnold Schwarzenegger droeg overheidsdiensten maandag op 25 procent minder energie te gebruiken op piekuren en hij vroeg bedrijven ook zuining te zijn met stroom. Toch viel maandagmiddag in tienduizenden huishoudens in de San Fernando Valley, San Francisco en Los Angeles de elektriciteit uit. Sinds 13 juli hebben in totaal 700.000 huishoudens te maken gehad met kortere of langere stroomuitval.

De verwachting was dat dinsdag in de loop van de dag opnieuw alarmfase 2 zou worden ingesteld, waarbij winkels en bedrijven die vooraf akkoord zijn gegaan minder stroom geleverd krijgen en dan ook minder hoeven te betalen.

Californiërs hebben de grote energiecrisis van 2001 nog vers in het geheugen, toen de stroom in verscheidene gebieden tijdelijk werd afgesloten. De autoriteiten waren destijds gedwongen door een mislukte privatisering van de energiesector de noodtoestand uitroepen. Twee grote energieleveranciers in het zuiden van Californië gaven maandag toe dat hun systemen - die voor een deel in de jaren twintig en dertig zijn aangelegd - niet gebouwd zijn op de energiebehoefte die tijdens hittegolven als die van deze dagen.