Friday, July 21, 2006

Meer sterfte door warmte

Meer sterfte door warmte
VOORBURG - Door de warmte zijn in de eerste week van juli tweehonderd mensen meer overleden dan gemiddeld in zeven dagen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De cijfers over de periode van de tweede hittegolf die Nederland in haar greep heeft, komen pas over twee weken.


Meer sterfte door warmte



In de eerste week van juli overleden 2668 Nederlanders, van wie 1391 van 80 jaar en ouder en 479 jonger dan 65 jaar. In de tussenliggende groep stierven 798 mensen. Een groot deel van de stijging komt door sterfgevallen in de groep oudsten. De hogere sterfte hangt vooral samen met ziekten van de ademhalingsorganen en hart- en vaatziekten.

In de eerste helft van juni was er met 2667 overlijdensgevallen ook een piek. De hitte begon op 9 juni. Dinsdag de 13e juni was de warmste dag, daarna was het in een klap een stuk kouder. Het aantal sterfgevallen begint gemiddeld drie dagen na het begin van een warme periode op te lopen.

In de week die begon op 17 april overleden er ook meer mensen, met 2684 zelfs meer dan in de warme perioden. Dat was een gevolg van de lang aanhoudende koude en griep, „hoewel er afgelopen winter geen sprake was van een griepepidemie”, aldus de woordvoerder van het CBS.

Ideale temperatuur
De 'ideale' gemiddelde temperatuur voor een laag sterftecijfer is 16,5 graad, blijkt uit onderzoek door de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarbij mag het maximum op een dag 22 graden zijn. Eerder CBS-onderzoek toonde aan dat stijging van de temperatuur met é én graad leidt tot 25 à 35 meer sterfgevallen per week. Eenzelfde beeld is te zien in perioden van koude, alleen ligt het aantal extra overlijdensgevallen dan op de helft van die 25 tot 35.

Vorig jaar stierven in de week van 20 tot en met 26 juni ongeveer driehonderd mensen meer dan gemiddeld in het begin van de zomer. Oorzaak was toen een lange reeks van zomerse dagen, met een gemiddelde dagtemperatuur van 27,6 graden. Het milde zomerweer in de weken daarna resulteerde juist in een naar verhouding lage sterfte.

In de warme zomer van 2003 overleden in totaal tussen duizend en 1400 mensen meer dan normaal. De sterfte was het hoogst tijdens de hittegolf in augustus, maar ook begin juni en in de tweede helft van juli overleden meer mensen dan gemiddeld.