Friday, July 28, 2006

Licht uithouden tegen muggen onzin ( lucht)

Binnenland

vr 28 jul 2006, 07:47
Licht uithouden tegen muggen onzin
door onze verslaggeefster
AMSTERDAM - Muggen komen niet af op licht. Angstvallig het licht uithouden om de steekbeesten buiten te houden, is dan ook onzin.






Dat stelt entomoloog (insectenkenner) Willem Takken van Wageningen Universiteit. „Het is een hardnekkig muggensprookje. We kunnen honderd keer vertellen dat het niet klopt, maar mensen blijven erin geloven. Heel veel insecten komen wel op licht af, maar dat zijn niet de muggen.”

De muggen komen af op lichaamsgeur. „Elk mens heeft een ander luchtje. Als je alleen bent, zal een mug je altijd steken. Als je samen bent, kiest de mug het lekkerste hapje.” Ook zweet is belangrijk. „Muggen houden van zweetvoeten. Bacteriën zetten het zweet om in stoffen die naar kaas ruiken. Het is deze lucht die muggen aantrekt.”

De 21 muggensoorten in Nederland steken vooral dieren. Mensen zijn toevallige slachtoffers. „Bijna honderd procent van het voedsel van muggen is dierlijk bloed. Honden en katten hebben dus ook last van deze insecten.”

Alleen de vrouwtjesmuggen steken. „Het bloed hebben ze nodig voor de eitjes”, meldt Takken. Gemiddeld leeft een mug twee tot drie weken, waarbij ze elke drie dagen eitjes legt. Daarvoor moet ze haar maagje volzuigen met bloed. „Daarom blijft een mug terugkomen tot ze voldoende bloed heeft”, verklaart de insectoloog. „Heb je dus één mug in de kamer, dan kun je die het best laten steken. Daarna zoekt ze een stil hoekje op en ben je van het gezoem af.”

Als er meerdere muggen in de kamer zitten, is het handiger om met citronella, muggenstekkers, horren en klamboes aan de slag te gaan. „Daarnaast kan een ventilator uitkomst bieden. Muggen kunnen niet tegen een sterke luchtstroom en waaien weg.”