Friday, July 21, 2006

Hittegolf West-Europa houdt aan

Buitenland

vr 21 jul 2006, 15:38
Hittegolf West-Europa houdt aan
PARIJS/BERLIJN - De hittegolf die West-Europa al meer dan een week in zijn ijzeren greep heeft, lijkt nog zeker tot halverwege de volgende week aan te houden. In totaal heeft het broeierige weer al aan zeker 27 mensen het leven gekost, inclusief de twee wandelaars die dinsdag bezweken tijdens de Vierdaagse van Nijmegen.

Vooral in Frankrijk zorgt de aanhoudende hitte voor gezondheidsproblemen. De autoriteiten maakten vrijdag bekend dat inmiddels twintig mensen zijn overleden. Twee dagen geleden waren dat er nog negen. De onweersbuien die in de nacht van donderdag op vrijdag over het land trokken, hebben nauwelijk voor verkoeling gezorgd.

De Franse weerkundige dienst Météo-France heeft de op een na hoogste alarmfase afgekondigd voor de oostelijke helft van het land. Verwacht wordt dat de temperatuur in het dal van de Rhône de komende dagen zal oplopen richting de 38 graden. De vrees voor herhaling van de zomer van 2003, toen 15.000 Fransen bezweken onder de hitte, neemt met de dag toe.

De autoriteiten adviseren mensen om overdag ramen en luiken dicht te houden en die 's nachts juist open te zetten om te luchten. Ook raadt Météo-France aan om minstens 1,5 liter water per dag te drinken dagelijks en zeker drie uur door te brengen in een gebouw met airconditioning, zoals een bioscoop.

Groot-Brittannië liep eerder deze week op een haar na verbetering van het temperatuurrecord van 38,5 graden mis. Daarna is de hitte iets verminderd, maar de thermometer gaf vrijdag in Londen nog steeds 32 graden aan. Het weekeinde zal volgens meteorogen enige afkoeling brengen, maar het blijft erg warm voor de tijd van het jaar.

Italië maakt zich op voor temperaturen boven de 40 graden Celsius in het weekeinde, terwijl nu al op veel plaatsen 35 graden of meer wordt gemeten. Ook 's nachts zakt het kwik vrijwel nergens onder de 25 graden. In de noordwestelijke regio Ligurië en het centraal gelegen Umbrië zijn de hulpdiensten in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

In de stad Genua laat de hitte zich het hevigst voelen. Tientallen mensen moesten daar met verschijnselen van oververhitting worde opgenomen in ziekenhuizen, berichtte het Italiaanse dagblad La Repubblica vrijdag. Op Sardinië stierf een arbeider die bij 35 graden in de felle zon had gewerkt.

In grote delen van Duitsland is het eveneens zinderend heet, ondanks zware regen- en onweersbuien die in de nacht van donderdag op vrijdag grote schade veroorzaakten.

In Spanje stijgt het kwik in het weekeinde eveneens richting de 40 graden. Vooral op het bij vakantiegangers populaire eiland Mallorca worden uitzonderlijk hoge temperaturen voorspeld