Wednesday, July 19, 2006

nieuws tsunamie

'Ze riepen: Tsunami! Tsunami!'

Uitgegeven: 18 juli 2006 13:35

PANGANDARAN/RIJSWIJK - De tsunami die maandag de zuidelijke stranden van Java trof, heeft een abrupt einde gemaakt aan de vakantie van Paula Arfman uit Borculo, haar man en twee kinderen. De vijf weken Indonesië die ze nog voor de boeg had, wil ze niet afmaken na de verwoestende vloedgolf, vertelt ze vanuit de bus naar Jakarta.

"We waren net aangekomen en dronken een kopje koffie. We voelden onze stoelen schudden en we dachten eerst aan een jetlag. Toen hoorden we een heel hard gebrul van de golven uit de zee.


Iedereen van de lokale bevolking raakte in paniek. Ik vroeg, wat is er aan de hand? Ze riepen: Tsunami! Tsunami! Wij ook rennen. Eerst waren we de kinderen nog kwijt, die bleken in de kampong te zitten.

Vluchten

Ik riep: Snel je goeie schoenen aantrekken, we moeten vluchten!" Het gezin rende de heuvels in. "Daar werden we opgepikt door een jeep. We hebben de nacht doorgebracht op het asfalt, in de open lucht, zonder eten en drinken. Daar kwamen we ook in contact met andere Nederlanders."

Arfman wil nu zo snel mogelijk naar huis. "We hebben de alarmcentrale gebeld, hopelijk kunnen ze snel iets regelen. We hebben het helemaal gehad. Ik heb verschillende gewonden gezien, en doden. Je staat er niet bij stil dat zoiets kan gebeuren, we waren nog maar net aangekomen."

Terugkeer

Ze is niet de enige die terug wil. Alarmcentrale Eurocross heeft acht verzoeken gekregen om een terugkeer te regelen, vertelt een woordvoerster, die er nog meer verwacht. Wie dat gaat betalen, hangt onder meer af van de reisverzekering en het soort vliegticket.