Binnenland
do 20 jul 2006, 15:18
Kankerbestrijding waarschuwt voor zonkracht
DEN HAAG - Binnen een jaar tijd hebben ruim 3500 mensen zich opgegeven voor het zonkrachtalarm van de KWF Kankerbestrijding. De deelnemers krijgen 's ochtends een sms'je als de zonkracht, een maat voor de sterkte van ultraviolet zonlicht (UV), naar verwachting sterker wordt dan zeven. De huid van de gemiddelde Nederlander verbrandt snel bij die zonkracht.
Volgens de stichting zit er een stijgende lijn in het aantal mensen dat de alarmberichtjes op hun mobiele telefoon wil ontvangen. Dat zegt een woordvoerster donderdag. Hoe sterker het UV-zonlicht, hoe gemakkelijker de huid kan verbranden. Verbranden vergroot de kans om huiskanker te krijgen. De Kankerbestrijding hoopt dat mensen door de sms'jes bewuster omgaan met de zon.
In een normaal jaar is de zonkracht ongeveer tien dagen hoger dan zeven. Dit jaar is de zonkracht pas twee keer tot zeven gekomen. De hoeveelheid UV hangt af van wolken, vocht en stof in de atmosfeer, reflectie aan de grond (bijvoorbeeld van water, sneeuw of wit zand) en de dikte van de ozonlaag.
De Kankerbestrijding waarschuwt altijd als de verwachting op zeven ligt. „Je kunt beter waarschuwen en dat het dan uiteindelijk niet zo'n sterk zonnetje is, dan andersom”, aldus de woordvoerster.
Het KNMI meet sinds 1994 dagelijks de zonkracht. De meteorologen hebben sindsdien een keer zonkracht acht gemeten, nooit hoger. Zeven is voor Nederland volgens het KNMI een sterk zonnetje.
Het KNMI drukt zonkracht uit in de waarden nul tot en met tien. Bij zonkracht zeven kunnen mensen met een 'normale huid' niet langer dan tien tot vijftien minuten onbeschermd in de zon blijven zonder te verbranden. Een zonkracht van negen of tien leidt zelfs tot zeer snelle verbranding. Mensen kunnen dan niet langer dan tien minuten in de zon. De tijden zijn korter voor mensen die snel verbranden en langer voor mensen die van nature een getinte huid hebben.