Friday, July 21, 2006

Het regent waarschuwingen tijdens hittegolf

Binnenland

do 20 jul 2006, 18:57
Het regent waarschuwingen tijdens hittegolf
RIJSWIJK - Naarmate het warme weer langer aanhoudt, wordt ook de lijst met waarschuwingen in verband met de hitte langer. Behalve met de gevaren van onder meer blauwalg in zwemwater, broei in hooischuren en uitdroging door alcohol, moet ook rekening worden gehouden met gladheid bij regen. Daarvoor waarschuwden de politie en Rijkswaterstaat donderdagmiddag.






Door de droogte van de afgelopen periode heeft zich op de snelwegen vuil (zoals zand en rubberresten) verzameld. In combinatie met regen vormt dat een soort sop dat gladheid veroorzaakt. Automobilisten en vooral motorrijders moeten daarom rekening houden met een langere remweg, verklaarden KLPD en Rijkswaterstaat. Als het eenmaal flink heeft geregend, is het gevaar weer geweken. Donderdagavond zouden vooral in het oosten en zuidoosten van het land onweersbuien kunnen voorkomen.

KWF Kankerbestrijding waarschuwt voor verbranding van de huid. De stichting stuurt belangstellenden 's morgens een sms'je als een zonkracht van 7 of hoger wordt verwacht. Bij die zonkracht verbrandt de huid snel en verbranding vergroot de kans op huidkanker, aldus de Kankerbestrijding. Zij hoopt dan ook dat mensen bewuster omgaan met de zon dankzij de sms'jes. Binnen een jaar hebben ruim 3500 mensen zich opgegeven voor het zonkrachtalarm.

Het KNMI meet dagelijks de sterkte van ultraviolet (uv) zonlicht. De hoeveelheid uv hangt af van wolken, vocht en stof in de atmosfeer, reflectie aan de grond (bijvoorbeeld van water, wit zand of sneeuw) en de dikte van de ozonlaag. Het instituut geeft de kracht weer op een schaal van nul tot en met tien. Zeven is voor Nederland sterk. Sinds het KNMI in 1994 met de metingen begon, is pas één keer zonkracht 8 gemeten.

Beroepsorganisaties van thuiszorgpersoneel, wijkverpleegkundigen en andere verzorgers hebben donderdag hun achterban gewaarschuwd dat hun cliënten door de hitte extra zorg nodig hebben. Zo moeten verzorgers van thuiswonende ouderen en zieken erop toezien dat die voldoende drinken, uit de zon blijven en zich luchtig kleden. Omdat vaak maar een korte tijd per dag professionele hulp aanwezig is, moeten zo nodig familie, buren of vrienden worden ingeschakeld voor die extra verzorging.

Naast waarschuwingen zijn er donderdag ook weer maatregelen bijgekomen in verband met de hitte. Zo kondigde destructiebedrijf Rendac Son aan ook op zaterdag kadavers bij boeren en particulieren te gaan ophalen. Onder normale omstandigheden wordt een op vrijdag aangemeld dood dier op maandag opgehaald, maar door de hitte is een extra ophaaldag volgens het bedrijf hard nodig.