Saturday, January 01, 2011

Sneeuwval Vs ( de morgen)Amerikaanse Westkust krijgt ook zijn portie sneeuw

In Seattle zijn ze wel wat gewend, maar ook in de zuid-westelijke Amerikaanse staten kregen ze een sneeuwstorm over zich heen. Woestijnstaten als Arizona liggen onder een laagje sneeuw en worden getroffen door ijskoud weer. Er gebeurden talloze ongevallen, wegen werden afgesloten en duizenden gezinnen zitten zonder stroom.


De snelwegen I17 en I40 werden een tijdlang afgesloten, waardoor honderden chauffeurs strandden. Ondertussen zijn de wegen terug open, maar de weersomstandigheden blijven verraderlijk en gevaarlijk. Op sommige plekken worden automobilisten geëscorteerd door de politie.

Vermist en gered
Het koude weer wordt er vergezeld van rukwinden tot 80 kilometer per uur, wat ook leidt tot omgevallen bomen. Eén snowboarder is vermist toen hij verrast werd door het weer. Een plezierjacht met vier mensen aan boord raakte in nood. De kustwacht startte een zoektocht maar de vier werden nog niet teruggevonden.

Een groep kamperende scouts moest gered worden met een sneeuwscooter nadat ze strandden in een sneeuwstorm in Idaho.

Oostkust
De sneeuw aan de westkust komt er maar enkele dagen na extreme sneeuwval aan de Oostkust, zowel in de VS als in Canada. Er viel tot een halve meter sneeuw, en steden als New York worstelen nog steeds met de hoeveelheid sneeuw. (edp)