Thursday, January 27, 2011

Zeewater Noordpool warmt op... ( de morgen)


Atlantische Oceaan warmt Noordpool op


De Atlantische Oceaan warmt de Noordpool op. Het water in de Framstraat tussen Groenland en Spitsbergen is de voorbije 2.000 jaar nooit zo warm geweest. Dat berichten wetenschappers rondom Robert Spielhagen van het Leibniz Instituut voor Mariene Wetenschappen in Kiel in het vakblad Science.

De vorsers namen voor onderzoek naar klimaatsverandering op twee manieren hun toevlucht tot de fossielen van foraminiferen, eencellige dieren die op een diepte van 50 tot 200 meter leven. De wetenschappers kwamen tot de bevinding dat de temperatuur van het door de Farmstraat vloeiende water van de Atlantische Oceaan de voorbije honderd jaar met zowat twee graden Celsius is gestegen.

Het water is er de laatste 2.000 jaar nog nooit zo warm geweest.

Een dergelijke opwarming van het Atlantisch water in de Farmstraat tekent zich wezenlijk af van de klimaatswijzigingen van de voorbije 2.000 jaar, rapporteerde Spielhagen. De deskundigen vermoeden dat de versnelde inkrimping van het ijs en de in de laatste decennia gemeten opwarming van de oceaan en de atmosfeer aan de Noordpool een gevolg zijn van het versterkte warmtetransport vanuit de Atlantische Oceaan.

De wetenschappers vrezen dat een verdere opwarming dramatische gevolgen kan hebben voor het ontstaan van ijs in en de ijsbedekking van de Noordelijke Poolzee. Zonder ijs daar kunnen de klimaatsveranderingen op de Noordpool zich versterken, omdat de zonnestralen niet door het blinkend ijs worden gereflecteerd. (belga/adb)