Sunday, January 30, 2011

Australie maakt zich op voor catastrofe.. ( meerdere media , AD)

Nieuw noodweer koerst af op Australië

BRISBANE - Het oosten van Australië zet zich schrap voor nieuw noodweer. Twee cyclonen koersen af op de staat Queensland. In de loop van vandaag komt de eerste, Anthony genaamd, aan land. Het Australische weersinstituut BOM waarschuwt voor zware windstoten en extreme regenval.

Tegen het einde van komende week krijgt het oosten van Australië te maken met de tweede cycloon, Yasi. Die hangt nu boven Vanuatu, een eilandengroep in de Grote Oceaan ten oosten van Australië. Yasi lijkt nog zwaarder te worden dan Anthony. De premier van Queensland, Anna Bligh, noemde de twee cyclonen ,,David en Goliath''

Queensland werd onlangs getroffen door zware overstromingen na de cycloon Tasha. Een enorm gebied kwam onder water te staan. Ongeveer dertig mensen kwamen om het leven. Sommige dorpen kregen te maken met wat een ,,binnenlandse tsunami'' werd genoemd.

De weersoverlast wordt vermoedelijk veroorzaakt door het klimaatverschijnsel La Niña, een zeestroming die vanuit Zuid-Amerika richting Australië en de Indische Oceaan gaat. Door La Niña, de tegenhanger van het bekendere El Niño, is het zeewater bij Australië al maanden warmer dan gemiddeld. Daardoor verdampt meer water dan normaal, wat leidt tot zware regenval in kustgebieden. (ANP/CBR)
30/01/11 10u30