Monday, January 31, 2011

Bultrug waargenomen Nederlandse kust.. ( AD)


Bultrug zwemt langs kust naar Scheveningen


ROTTERDAM - In het Zeeuwse Westkapelle is vandaag een walvis gesignaleerd, waarschijnlijk de bultrug die al sinds midden december voor de Noord-Franse kust rondzwemt.

Volgens Jan Haelters van het Koninklijk Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) zwom het dier wellicht vannacht via de Belgische kust naar Nederland.

,,De walvis werd omstreeks 11 uur in de monding van de Westerschelde waargenomen door het schip Frans Naerebout van Rijkswaterstaat", verduidelijkt Haelters.

,,Een controlevlucht van de Nederlandse kustwacht kreeg deze middag opdracht het dier in de gaten te houden en ook de haven van Rotterdam is op de hoogte gebracht. Aanvaringen met schepen zijn de grootste doodsoorzaak van bultruggen. Het dier loopt dus gevaar in een van de drukst bevaarde routes ter wereld."

De bultrug zwemt in noordoostelijke richting en is ondertussen voor de Maasvlakte gezien. Sinds half december werd meermaals een bultrug waargenomen voor de Noord-Franse kust, vanaf de Belgische grens tot aan Boulogne-sur-Mer.

In Nederland zijn sinds 2003 jaarlijks bultruggen waargenomen. In Belgiƫ zijn nog maar twee dode bultruggen gezien, in 2006 en 1751.

,,Bultruggen zijn baleinwalvissen die kleine prooidieren, naast dierlijk plankton, uit ondiep water filteren", aldus Dominique Verbelen van Natuurpunt. ,,Vermoedelijk is een verminderd voedselaanbod in de normale noordelijke overwinteringsgebieden de reden waarom de laatste jaren vaker bultruggen in het zuidelijke deel van de Noordzee worden gemeld." (BELGA/BVDL)

Langs de westkust van Noord-Amerika, Canada en Groenland leven ongeveer 6.000 bultruggen, in de oostelijk kant van de Atlantische Oceaan amper enkele honderden. (belga/adb)