Tuesday, January 25, 2011

Waarschuwingen van kracht Zuid Afrika, Australie Mozambique en Namibie.. ( meerdere media/ Telegraaf)


Noodweer Australië en Zuid-Afrika houdt aan


CANBERRA - Australië en Zuid-Afrika, die de afgelopen tijd zijn getroffen door zware overstromingen, moeten ook de komende maanden nog rekening houden met slecht weer. Het klimaatverschijnsel La Niña, dat wordt gezien als de oorzaak van de watersnood, duurt waarschijnlijk nog tot april en mogelijk zelfs tot mei.


Dat stelt de Wereld Meteorologische Organisatie, de VN-tak die zich bezighoudt met klimaat en weer, in een dinsdag verspreide voorspelling. La Niña is een zeestroming die vanuit Zuid-Amerika richting Australië en de Indische Oceaan gaat. Bij Australië en Zuid-Afrika is het water al maanden warmer dan gemiddeld. Daardoor verdampt meer water dan normaal. Boven land komt dat als regen terug naar de aarde.

In Zuid-Afrika zijn door de overstromingen meer dan honderd doden gevallen. In het oosten van Australië staat het dodental op 35. Ook regiolanden van Australie en Zuid Afrika hebben al enige tijd te maken met extreme weersomstandigheden. Waarschuwingen dienen in de gaten worden gehouden.