Friday, January 28, 2011

Russische wetenschappers onderzoeken levensvormen.. ( Volkskrant)


Russische wetenschappers boren naar vreemd leven op aarde


AMSTERDAM - Russische wetenschappers zijn bezig met een race tegen de klok. Voordat de weersomstandigheden op het Vostok-station op Antarctica onleefbaar worden, willen zij met een boor een meer bereikt hebben dat door een laag van 4 kilometer ijs miljoenen jaren afgesloten is geweest van de rest van de wereld.

Dat meldt de BBC.

Onafhankelijk
In het meer verwachten de wetenschappers leven te ontdekken zoals dat nog nooit gezien is. Het heeft zich immers onafhankelijk kunnen ontwikkelen van de rest van het leven op aarde.

De Russen moeten wel opschieten. In de winter wordt het op de plek waar ze boren -80 graden Celsius. Ze worden weggehaald door een vliegtuig zolang dat nog kan landen. De vlucht staat gepland op 6 februari.

Langzaam
Hoewel ze nog maar 50 meter hoeven, is het de vraag of ze dat gaan halen. Door technische problemen ligt de boorsnelheid op 1,6 meter per dag, veel te langzaam.

Als de missie faalt, zou dat de tweede keer zijn. In 1998 moesten wetenschappers stoppen met boren omdat de vrees bestond dat succes weleens catastrofale gevolgen zou kunnen hebben. Het water zou na 15 miljoen jaar isolatie verontreinigd worden omdat mensen hun nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen.

Sensors
De Russen denken dat probleem nu opgelost te hebben. In plaats van zo ver mogelijk door te boren en een sample van het water te nemen, registreren sensoren wanneer vloeibaar water is bereikt.

Vervolgens wordt er een hoeveelheid water in de boorbuis een stuk omhoog gezogen. Dat krijgt vervolgens de tijd om te bevriezen, zodat er een soort stop ontstaat dat het water van de buitenlucht afsluit.

Over een jaar komen de Russen terug om de bovenste helft van de stolp aan te boren en naar boven te transporteren. Dat bevroren water uit het miljoenen jaren oude meer wordt dan thuis in een lab geanalyseerd.

Onmogelijk
Maar hoewel de methode is goedgekeurd door de instantie het Antarctische milieu moet beschermen, is niet iedereen er gerust op dat het ecosysteem in het meer intact blijft. 'Het is bijna onmogelijk besmettingen 100 procent te voorkomen.', zegt een Britse wetenschapper tegen de BBC.

Hoe dan ook, de kans dat er leven wordt gevonden is volgens wetenschappers groot. Tot nu toe is op alle ontdekte plekken met extreme omstandigheden leven gevonden.

Maar dan moet er in een week wel een barrière van 50 meter ijs geslecht worden. Als dat niet lukt, moeten de Russen nog een jaar extra wachten voordat ze vreemd leven op aarde kunnen ontdekken.