Sunday, January 23, 2011

Droogte Nepal.. ( De morgen.) klimaatzones zijn verschoven.. zie www.ge-di-christi-re.com)

Droogte in Nepal leidt tot dramatisch elektriciteitstekort

Nepal moet de elektriciteitstoevoer dagelijks twaalf uur uitschakelen als gevolg van de geringe regenval in het land. Dat kondigde de overheid vandaag aan. De reservoirs in de hydro-elektrische centrales zijn niet voldoende gevuld.

De Nepal Electricity Authority (NEA) past de maatregel al enkele dagen toe. Volgens de autoriteit is het nodig omdat het waterniveau in de rivieren sterk aan het dalen is en er geen regen wordt voorspeld. De volgende weken kan het uitschakelen van elektriciteit zelfs oplopen tot veertien uur per dag, waarschuwt de NEA.

Nepal produceert zelf ongeveer de helft van de energie die het nodig heeft. De rest wordt geïmporteerd uit buurland India. Maar vaak is ook die invoer niet genoeg om aan de vraag van 800 megawatt per dag in de Himalayastaat te voldoen.

Klimaatverandering
Regen valt vooral in de zomer, waardoor de hydro-elektrische centrales tot 780 megawatt kunnen produceren. Maar in de droge wintermaanden is de productie beperkt tot ongeveer 250 megawatt. Nepal lijdt bovendien onder de klimaatverandering, die zorgt voor nog langere periode van droogte en dus een lager waterpeil. Het is momenteel ook uitzonderlijk koud in het land: 43 mensen kwamen al om door vriestemperaturen.

Ook in de winter van 2008-2009 kampte het land al met een elektriciteitstekort dat opliep tot 18 uur per dag. Pogingen om de productiecapaciteit op te drijven werden belemmerd door de burgeroorlog die Nepal tien jaar lang teisterde. (dpa/eb)