Tuesday, January 25, 2011

Vliegtuig Quantas valt 8km naar beden


Boeing Qantas duikt 8 km naar beneden na systeemfout airc

Een passagier plaatste deze foto op Twitter na het incident.
Qantas blijft niet van onheil gespaard. Deze keer moesten passagiers verschrikt naar hun zuurstofmaskers grijpen toen een Boeing van de Australische maatschappij in ijltempo 8.000 meter diende te zakken wegens problemen met de airco.


Het incident deed zich vandaag voor tijdens een vlucht van Adelaide naar Melbourne. Een technische fout in het aircosysteem zorgde voor drukverlies in de cabine. De kapitein moest dan ook overgaan tot een snelle maar gecontroleerde duik van 8 km. Vooraleer de passagiers zich goed en wel realiseerden wat er gebeurde, moesten ze hun toevlucht nemen tot een zuurstofmasker.

Het drama speelde zich net af op het moment dat de bemanning bezig was met het afruimen van de vele schotels na het eten. De crew spurtte in sneltreinvaart terug naar hun stoelen. De Australiër Simon (21) hielp een medepassagier met het opzetten van het masker nadat er toch wat paniek was uitgebroken. Volgens de jongeman vertelde één van de stewardessen aan boord dat ze zoiets nog nooit had meegemaakt tijdens haar 35-jarige carrière. Simon liet, na de overigens veilige landing in Melbourne, uitschijnen dat hij niet meer met Qantas wil vliegen.

Het incident is immers al het zoveelste in de rij voor Qantas, dat tien dagen geleden weer kreeg af te rekenen met een ontplofte motor tijdens een vlucht van Sydney naar Los Angeles. Eerder in november moest de vliegtuigmaatschappij de hele Airbus 380-vloot aan de grond houden uit veiligheidsoverwegingen. Toen explodeerde een Trent 900-motor van Rolls-Royce in volle vlucht, na het opstijgen in Singapore. (kve)