Wednesday, January 26, 2011

IJsbeer in staat te verhuizen met shiften mee.. ( de morgen) pole shift 2010-2012 dieren verplaatsen zich... www.ge-di-christi-re.com

IJsberin zwemt 9,5 dag voor ze ijs vindt

Kost van de reis: één ijsbeerjong

Meer dan negen dagen onafgebroken zwemmen, goed voor 232 uur en 687 kilometer. We zien het een mens nog niet zo snel doen. Maar een ijsbeer, op zoek naar ijs om te jagen op zeehonden, heeft het wel gedaan. Voor haar reis op leven en dood betaalde het dier ook een enorme prijs: ze verloor haar enige jong, en ruim 22 procent van haar lichaamsvet.

Wij staan verstomd dat een dier dat normaal zijn dagen doorbrengt op het vasteland, zolang in zo koud water kan zwemmen.
George M. Durner

De ijsberin legde de afstand, vergelijkbaar met Antwerpen-Zurich, af in zeewater van amper 2 tot 6 graden. Dat bleek uit de data van de gps-halsband die de vrouwelijke ijsbeer droeg, zo schrijft BBC News op haar website. Een chip bepaalde dan weer of het dier in het water was, een soort thermometer hoe warm (of koud) het was. Daaruit bleek ook dat de ijsberin de afstand, vergelijkbaar met Antwerpen-Zurich, aflegde in zeewater van amper 2 tot 6 graden.

"Wij staan verstomd dat een dier dat normaal zijn dagen doorbrengt op het vasteland, zolang in zo koud water kan zwemmen", aldus onderzoeker Durner.

IJsbeer in gevaar
Door de klimaatverandering smelt er veel ijs, waardoor ijsberen steeds moeilijker stabiel ijs vinden om te jagen en zich te voeden. Wetenschappers waarschuwen al een tijdje voor de steeds langere afstanden die ijsberen moeten afleggen en de gevaren voor hun gezondheid en het voortbestaan van de soort.

1995
Durner legt uit dat de omstandigheden voor ijsberen in de Beaufortzee dramatisch zijn vermoeilijkt. "Voor 1995 waren de periodes van weinig ijs beperkt tot zomermaanden, wat betekent dat de afstanden tussen geïsoleerde ijsbergen en het vasteland relatief klein was. Maar de smeltperiodes zijn nu frequenter en langer geworden, waardoor ijsberen vaker en langer moeten zwemmen. Hun afhankelijkheid van ijs om te jagen en dus te eten maakt hen enorm kwetsbaar." (edp)