Saturday, January 01, 2011

Dubbele zonsopkomgang 4 januari ( telegraaf)

Dubbele zonsopkomst te zien op 4 januari


AMSTERDAM - Komende dinsdag, 4 januari, is vanuit Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Deze eclips vindt plaats rond zonsopkomst, wat tot gevolg heeft dat er, onder ideale omstandigheden, een zeldzame 'dubbele zonsopkomst' waarneembaar is.


Omstreeks 8.50 uur verheft zich eerst de linker punt van de half verduisterde zonneschijf boven de horizon, dan de rechter punt.

Wie vrij uitzicht heeft over de zuidoostelijke horizon, ziet heel eventjes twee afzonderlijke driehoekjes zonlicht flonkeren. De laatste keer dat we in onze streken zo'n 'dubbele zonsopkomst' meemaakten, was op 31 mei 2003.
Click here to find out more!

Die ochtend verzamelden zich duizenden mensen langs het westelijk deel van het IJsselmeer om van daaraf vrij uitzicht te hebben over de oostelijke horizon.

Noordzeestrand

Op 20 juli 1982 verzamelden zich vele duizenden toeschouwers op het Noordzeestrand om te kijken naar een zeer fraaie 'dubbele zonsondergang' boven de westelijke horizon.

Pas op 12 juni 2029 is in een deel van Nederland en Belgie weer een gedeeltelijke zonsverduistering tijdens zonsopkomst te zien. Voor de volgende 'dubbele zonsondergang' moeten we wachten tot 27 februari 2082.