Saturday, January 01, 2011

Bevolking Ierland woedend op waterleidingbedrijven.. ( AD)

Noord-Ieren spoelen toilet met limonade door

Lange rijen wachtenden voor een waterreservoir.

BELFAST - BELFAST - De inwoners van Noord-Ierland staat het huilen nader dan het lachen. Inmiddels zitten duizenden gezinnen al meer dan twee weken zonder stromend water. En de waternetcrisis lijkt nog lang niet voorbij.

Het straatbeeld in Noord-Ierland wordt dan ook gedomineerd door mensen die massaal flessen drinkwater hamsteren. Maar ook die voorraden slinken snel. In sommige plaatsen was zelfs sprake van inwoners die zich gedwongen zagen het toilet door te spoelen met goedkope limonade.

Eigen schuld
Intussen neemt de onvrede over de regering toe. Het staatsgeleide waterbedrijf, North Ireland Water (NWI), verantwoordelijk voor het onderhoud van het waternet, maakte vandaag bekend dat het weigerde medewerkers terug te roepen van vakantie vanwege de crisis. NWI legde de schuld zelfs neer bij de consumenten zelf, die hun leidingen jarenlang verwaarloosd zouden hebben.

Dooi
De crisis van het waternet begon toen plots de dooi intrad na dagen van streng winterweer. Toen bleek dat ontelbare leidingen gesprongen waren. Duizenden families hebben inmiddels te horen gekregen dat het gemakkelijk nog een week kan duren voor ze weer over stromend water kunnen beschikken.

Varkensgriep
Naast het ontberen van een dagelijkse douche of een werkend tiolet, groeit ook de vrees voor het uitbreken van varkensgriep. Dokters hebben de Noord-Ieren dan ook opgeroepen ondanks alles hun persoonlijke hygiƫne zo goed mogelijk op peil te houden, en zo vaak mogelijk hun handen te wassen. (EK)