Tuesday, November 02, 2010

Wateroverlast Curacao... ( telegraaf)

Nog veel wateroverlast op Curaçao

WILLEMSTAD - Met de overvloedige stortregen die Curaçao in de nacht van maandag op dinsdag heeft getroffen, is in enkele uren op veel plaatsen bijna de de helft van de normale jaarlijkse hoeveelheid regen neergedaald. Dat heeft minister-president Gerrit Schotte dinsdagmiddag (lokale tijd) bekendgemaakt. Twee mensen kwamen om.

In de nacht van maandag op dinsdag bleef urenlang een grote wolk boven het eiland hangen. Dat leverde op veel plekken rond de 260 millimeter aan regen op. De gemiddelde regenval op Curaçao ligt per jaar rond de 550 millimeter.

De politie heeft honderden meldingen binnengekregen, verreweg de meeste van bewoners die te maken hadden met wateroverlast. Verder zijn er problemen met omgevallen bomen, kapotte auto's, ingestorte muren en overstroomde beerputten. Een ziekenhuis moest worden geëvacueerd en een nabij gelegen hotel bracht midden in de nacht de gasten naar een nabij gelegen opvang wegens overstroming van de kamers.

Tijdens de evacuatie kwam een reddingswerker om die een bejaarde vrouw had helpen evacueren. Elders op het eiland werd een persoon, zittend in de auto in de stromende regen langs de kant van weg dood aangetroffen. Hij was vermoedelijk getroffen door een hartaanval.

Hoewel het was gestopt met regenen, riepen de autoriteiten de bewoners op alleen de straat op te gaan in dringende gevallen. Veel wegen zijn nog afgezet of ten dele bedekt met water. Ook is de bevolking gevraagd niet onnodig gebruik te maken van de telefoonlijnen, omdat die ook op veel plaatsen zwak zijn. Ook zijn er problemen met de elektriciteitsvoorziening.

Alle scholen waren dinsdag dicht; later op de dag zal worden besloten wanneer ze weer opengaan. Duidelijk is wel dat ook veel schoolgebouwen te lijden hebben gehad van de regenval.

Behalve politie, brandweer en andere Curaçaose diensten zijn ook de Koninklijke Marechaussee en de Kustwacht ingezet om hulp te bieden.