Tuesday, November 16, 2010

Rampenplan delen Belgie nog steeds van kracht.. ( de morgen)

Rioolwater stroomt centrum van Ninove binnen

DM UPDATE In het Oost-Vlaamse Ninove blijft het gemeentelijk rampenplan voorlopig van kracht, omdat het waterpeil op bepaalde plaatsen nog licht stijgt. Dat zegt burgemeester Michel Casteur. In Geraardsbergen trekt het water stilaan terug.

Het rioolwater kan niet meer weg en stroomt het centrum van Ninove binnen. Verschillende straten en huizen staan blank. Enkele scholen zullen vandaag dicht blijven. Het peil van de Dender lijkt zich te stabiliseren en in Geraarsbergen zakt het water, maar in deelgemeente Zandbergen staan nog steeds verschillende straten onder water. In Sint-Pieters-Leeuw is de situatie onder controle en zakt het water. In Lot zijn nog enkele problemen, maar de toestand stabiliseert.

Hulp uit Gent en Londerzeel
Op vraag van de stad Ninove was het provinciaal coördinatiecomité bijeengekomen in de brandweerkazerne, want Ninove kampte met een materiaaltekort. In de loop van de nacht werden vier zware pompen en zevenduizend zandzakjes uit Gent en Londerzeel en vanuit de Civiele Bescherming geleverd.

De voorbije avond al werd gestart met de preventieve evacuatie van ruim vijftig woningen in de omgeving van de Parklaan in het centrum. De situatie in Ninove is ondertussen grotendeels gestabiliseerd, maar op bepaalde plaatsen stijgt het waterpeil nog licht. De bedreigde woningen zijn beschermd met zandzakken en voorlopig zijn er geen nieuwe evacuaties nodig. Om 15 uur volgt er een nieuwe evaluatie en wordt er beslist of de scholen en stedelijke gebouwen gesloten blijven. Onder meer in het centrum van de stad en in deelgemeente Okegem blijft het water hoog staan. De burgemeester vraagt automobilisten om Ninove en omgeving zo veel mogelijk te vermijden.

Diensten gesloten
Een school op de Oude Kaai en de Parklaan, het zwembad, sporthal, academie, de wekelijkse markt en de buitenschoolse kinderopvang in Ninove worden vandaag gesloten. De stad organiseert wel kinderopvang in het stadhuis vanaf half zeven 's ochtends.

In het centrum van Geraardsbergen zijn de straten ongeveer watervrij en worden de oevers van de Dender zichtbaar. De twee bruggen over de Dender in het stadscentrum blijven wel afgesloten. In deelgemeente Overboelare trekt het water geleidelijk aan terug, maar blijft het peil hoog. De panne aan een elektriciteitscabine in Overboelare is hersteld. Verderop in deelgemeenten Schendelbeke, Idegem en Grimminge trekt het water ook terug naar de Dender. In Aalst zijn de meeste problemen van de baan. (belga/tw/adv/sps)