Tuesday, July 04, 2006

Brandweer krijgt les 'wolken lezen'

Binnenland

di 4 jul 2006, 05:30
Brandweer krijgt les 'wolken lezen'
door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries
AMSTERDAM - Brandweerlieden gaan op cursus om het weer te kunnen voorspellen. Extreme warmte, droogte, sneeuw of regenval kunnen de spuitgasten overuren bezorgen en daar wil men beter op voorbereid zijn.


Doordat het weer in ons land steeds extremere trekjes vertoont, dienen de korpsen in ons land zich te wapenen tegen wateroverlast, rukwinden en hoge (en lage) temperaturen. Bij een bepaald aantal graden kunnen gevaarlijke stoffen bijvoorbeeld voor veel problemen zorgen. Speciaal voor de brandweerkorpsen heeft Meteo Consult daarom een cursus ontwikkeld waarmee weerbeelden geïnterpreteerd kunnen worden. Belangrijk onderdeel van de cursus is het herkennen van wolken. Wat voor weer kan worden verwacht bij welk type wolk. Verder wordt er uitleg gegeven over windsnelheid, -richting en -klimatologie en het gedrag van de wind gedurende de dag en de verschillen daartussen.

Afkoelen

Belangrijk voor brandweermensen is het om tijdig te weten dat het erg warm wordt. Een brandweerman of -vrouw in actie verliest soms wel vier liter water per uur. Vooraf dient er dus veel gedronken te worden en warme koffie drinken is juist erg onverstandig omdat het lichaam met koel water afgekoeld dient te worden. Het zijn allemaal zaken waarvoor de cursus weer voorspellen is ontwikkeld.

Hoewel voorspeld wordt dat de winters zachter zullen worden, is de verwachting ook dat er meer neerslag gaat vallen. Een mooi voorbeeld daarvan was de enorme sneeuwval die vorig jaar voor grote problemen zorgde. De brandweer moest toen omgevallen bomen weghalen, mensen uit auto's bevrijden en elektriciteitsdraden van de weg halen.