Saturday, July 01, 2006

Eerste superthunderstorms arriveren in Europa

Buitenland

vr 30 jun 2006, 17:09
Hoogwater in delen van Oostenrijk
WENEN/DEN HAAG - Delen van Oostenrijk zijn vrijdag getroffen door overstromingen die zich volgen experts slechts een in de vierhonderd tot vijfhonderd jaar voordoen. Zware onweersbuien zetten verscheidene plaatsen in de regio's Gmünd, Waidhoifen, Horn en Hollabrunn blank. Het waterpeil in de rivier Thaya steeg in twee uur tijd met vijf meter.

In Neder-Oostenrijk staan hele dorpen onder water en talrijke mensen moesten door de brandweer uit hun huizen worden gered. De autoriteiten maakten ook melding van veel schade aan gebouwen en bruggen.

Op verscheidene plaatsen deden zich modderlawines voor, waardoor wegen geblokkeerd raakten. Riviertjes werden kolkende watermassa's die personenwagens en ook caravans meesleurden.

In Karinthië en Stiermarken veroorzaakten onweersbuien ook veel schade. Duizenden mensen kwamen zonder stroom te zitten. Omvallende bomen raakten elektriciteitsleidingen.

Het zuiden van Duitsland kreeg eveneens te maken met wateroverlast. De Tsjechische autoriteiten hebben waarschuwingen doen uitgaan wegens het hoogwater in buurland Oostenrijk. Bewoners van Zuid-Tsjechië moeten zich voorbereiden op rivieren die buiten hun oevers treden.

De ANWB ziet nog geen aanleiding mensen te ontraden naar het getroffen gebied af te reizen. Het meldpunt van de organisatie in het Zuid-Duitse München had vrijdag nog geen meldingen van gestrande of getroffen Nederlandse reizigers ontvangen.