Thursday, January 13, 2011

Teresopolis... Brazilië .. ( nu.nl)

Meer dan honderd doden watersnood Brazilië

RIO DE JANEIRO - Bij overstromingen en aardverschuivingen zijn in de Braziliaanse Regio Serrana, ongeveer 50 kilometer ten noordoosten van de stad Rio de Janeiro, volgens de officiële cijfers zeker 114 doden gevallen.

Vooral de stad Teresópolis is woensdag zwaar getroffen.

Hevige regens teisteren de streek al dagen. In Teresópolis viel tot woensdagmorgen in een etmaal tijd de tropische regen die er doorgaans in een hele maand valt. Bijna duizend mensen zijn dakloos geworden.Maar ook elders in de bergachtige streek eisten het snel wassende water en modderstromen levens. In de plaats Petrópolis achttien en in Nova Friburgo zeven, onder wie vier reddingswerkers.


Ramp

De minister van Milieu van de deelstaat Rio de Janeiro, Carlos Minc, zei dat de ramp is ontstaan door een combinatie van natuurgeweld en onverantwoordelijkheid bij gemeenten. Zo zouden in strijd met de regelgeving oevers zijn bebouwd op grond die bij een natuurpark hoort.

Het regenseizoen in Brazilië is verhevigd door een koufront deze week. Daardoor valt er tweemaal zo veel neerslag als normaal.

Het zuiden van het land heeft op verscheidene plaatsen te maken met overstromingen. In de deelstaat Sao Paulo vielen daardoor dinsdag zeker dertien doden.

Verwacht word dat het officiele dodental nog veel meer zal oplopen..