Thursday, January 13, 2011

Dodental Rio de Janeiro loopt snel op.. ( telegraaf meerdere media) pole stromingen zorgen voor grote problemen.. zie eerder berichten..)


Regens leiden tot ramp bij Rio de Janeiro

RIO DE JANEIRO - Bij overstromingen en aardverschuivingen zijn in de Braziliaanse Regio Serrana, ruim 50 kilometer ten noordoosten van de stad Rio de Janeiro, volgens de officiële cijfers zeker 237 doden gevallen. Voor de in 1891 gestichte stad Teresópolis is het de grootste ramp in de geschiedenis. Er vielen volgens hulpverleners en plaatselijke media zeker 122 doden. Meer naar het noordoosten zijn in de plaats Nova Friburgo 97 honderd doden gevallen.


Hevige regens teisteren de streek al dagen. In Teresópolis viel tot woensdagmorgen in een etmaal tijd de tropische regen die er doorgaans in een hele maand valt. Bijna duizend mensen zijn dakloos geworden. Maar ook elders in de zeer bergachtige streek eisten het snel wassende water, aardverschuivingen en modderstromen levens. In Petrópolis, ooit het zomerverblijf van de keizers van Brazilië, vielen achttien doden. Van veel afgelegen plaatsen is de toestand nog niet bekend. De autoriteiten vrezen dat het dodental verder oploopt. Er worden tientallen mensen vermist.

De minister van Milieu van de deelstaat Rio de Janeiro, Carlos Minc, zei dat de ramp is ontstaan door een combinatie van natuurgeweld en onverantwoordelijkheid bij gemeenten. Zo zouden in strijd met de regelgeving oevers zijn bebouwd op grond die bij een natuurpark hoort.

De nieuwe Braziliaanse president Dilma Roussef gaat donderdag naar de getroffen streek. Ze heeft meer dan 300 miljoen euro uit federale middelen toegezegd voor de getroffen streek in de deelstaat Rio de Janeiro. Ze vliegt waarschijnlijk in een helikopter over de regio. Op veel plaatsen zijn wegen door het natuurgeweld onbegaanbaar, wat de hulpverlening belemmert. Honderden mensen zijn ingezet om slachtoffers te zoeken.

Het regenseizoen in Brazilië is verhevigd door een koufront deze week. Daardoor valt er tweemaal zo veel neerslag als normaal in de regenseizoenen. Het zuiden van het land heeft op verscheidene plaatsen te maken met overstromingen. In de deelstaat Sao Paulo vielen daardoor dinsdag zeker dertien doden.