Wednesday, January 12, 2011

Regenval ... ( telegraaf)

Regenval stoort daling waterstand in rivieren

RIJSWIJK - De zorgen rond het hoogwater in het zuiden van ons land zijn nog niet voorbij. Regenval in de komende dagen kan de rivieren weer doen aanzwellen, of ten minste de daling van de waterstanden vertragen.


Het waterschap Peel en Maasvallei sloot dinsdag niet uit dat de Maas weer kan gaan stijgen door de regenval in Limburg, Belgiƫ en Frankrijk. In Duitsland zakt het waterpeil van de Moezel en de Rijn gestaag. Maar de komende dagen wordt ook in Duitsland weer regen verwacht.

Rijkswaterstaat voorziet de komende dagen geen problemen door het hoge waterpeil in de Rijn bij Lobith. De hoogste verwachte waterstand is 15,28 meter boven NAP. De waterschappen langs de Rijn, Waal en IJssel zijn alert, maar ze verwachten geen problemen. Eerder werden al vee en andere grazers uit de uiterwaarden gehaald of verzameld op punten die droog blijven. Ook in een aantal natuurgebieden in de provincie Utrecht zijn koeien en paarden naar hoger gelegen gebieden verplaatst.

Waterschappen nemen maatregelen om zich te wapenen tegen het hoogwater. Waterschap Rivierenland sloot de drie openingen in de kademuren bij Tiel wegens de hoge waterstand van de Waal, die naar verwachting woensdag in de loop van de dag het hoogste peil bereikt.

Het waterschap begint woensdag met het opbouwen van een tijdelijke aluminium keermuur voor de deur van de horecapanden aan de Waalkade in Nijmegen. De permanente waterkering is al sinds het weekeinde gesloten wegens het hoge water dat over de kade spoelt.

De hulpdiensten in Noord- en Midden-Limburg waarschuwen inwoners om hun kelders niet leeg te pompen. Dat is volgens de brandweer zowel bij opkomend als bij zakkend water onverantwoord, omdat dit tot grote druk op keldervloeren en kelderwanden leidt.

De provincie Gelderland, die momenteel ook kampt met hoge waterstanden, meldde dinsdag na een zesjaarlijkse toetsing van de dijken dat de dijkversterking op schema ligt. Bijna driekwart van de Gelderse dijken voldoet aan de normen.

In Noord-Brabant en Gelderland blijven steeds meer veerponten aan de wal liggen door de hoge waterstand. De stremming kan een aantal dagen duren. Maandag gingen ook al een paar veerbindingen uit de vaart. Dinsdag volgden onder meer de veerponten bij Alem, Appeltern en Alphen. Reizigers moeten door het uitvallen van de Maasveren een omweg maken van 10 tot 45 kilometer.

Noord-Limburg is het ramptoerisme rond de wateroverlast beu. De politie slingert kijklustigen zonder dralen op de bon, wanneer kijkers hulpverleners tijdens hun werkzaamheden hinderen.