Wednesday, January 12, 2011

Grote overstromingen Sri Lanka.. ( telegraaf)

Doden door overstromingen Sri Lanka

COLOMBO - Grootschalige overstromingen hebben in de afgelopen dagen de dood veroorzaakt van zeker zestien inwoners van Sri Lanka. De meeste sterfgevallen werden veroorzaakt door landverschuivingen.


Dat meldde de Britse omroep BBC dinsdag. Volgens lokale autoriteiten zijn bijna 900.000 mensen op de vlucht geslagen voor het wassende water.

Met name het oosten en het zuiden van het eiland kregen sinds het weekeinde te maken met uiterst zware regenval. In deze gebieden registreerden Sri Lankaanse meteorologen alleen maandag al 160 millimeter neerslag. Meer dan 1100 woningen werden volledig verwoest en 10.500 huizen raakten beschadigd.

Rivieren en meren traden buiten hun oevers door de hevige regenval. Dorpen en steden raakten afgesloten van de buitenwereld, nadat spoorverbinfingen en wegen onder water kwamen te staan.

Scholen in de zwaarst getroffen gebieden functioneren nu als noodopvang voor dakloze Sri Lankanen. De meeste mensen vonden onderdak bij familie en vrienden. De autoriteiten, het Rode Kruis, het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties en andere hulporganisaties proberen drinkwater, voedselrantsoenen en andere belangrijke zaken naar deze regio's te vervoeren. Daarbij worden onder meer helikopters ingezet.