Tuesday, January 11, 2011

Pijpleiding Alaska.. ( De morgen)


Lek in pijpleiding Alaska doet olieprijzen klimmen

Een lek in een belangrijke oliepijpleiding in Alaska, het Trans-Alaska Pipeline Sytem, heeft de prijzen voor ruwe olie op de wereldmarkten de hoogte ingeduwd. Tegelijkertijd daalde het aandeel van het Britse olieconcern BP aanzienlijk, met meer dan twee procent.

Eigenaar van de pijpleiding is Alyeska, een bedrijf waarvan BP 46 procent van de aandelen bezit. De leiding moest door het lek afgesloten worden. De oliemaatschappij is dag en nacht bezig met het dichten van het lek, meldt het bedrijf. Volgens de eerste bevindingen zou er geen schade zijn voor mens of milieu.

Nieuwe tegenslag
Volgens Britse media is de sluiting van de leiding een nieuwe tegenslag voor BP, dat zich langzaam herstelt van de olieramp in de Golf van Mexico. Het Trans-Alaska Pipeline System (TAPS) is met bijna 1.300 kilometer een van de langste oliepijpleidingen ter wereld.

Vandaag kostte een vat ruwe Texaanse olie 88,77 Amerikaanse dollar. Dat is 74 cent meer dan vrijdag. De prijs voor een vat Brent-Noordzee olie steeg met 68 cent tot 94,01 dollar. (belga/svm)