Tuesday, January 11, 2011

Haiti een jaar later.. ( en de wereld keek ernaar.. waarom blijven mensen zitten en wachten... ( de morgen.)



Een jaar na de aardbeving is Haïti nog steeds machteloos


Het is bijna een jaar geleden dat de grote ramp Haïti trof. Een jaar van reddingswerk, wederopbouw, grote beloften en tot overmaat van ramp cholera. Een miljoen mensen leeft nog steeds in noodtenten.





Dieula Rosemond kan niet meer. Haar plastic stoel staat in de schaduw van een hoge, wuivende palmboom. Ze heeft haar handen in haar schoot. Achter haar spelen kinderen met een gerafelde pop, in kamp Imakile Deplase. "Ik wil verandering zien in 2011. Van Haïti, en van de mensen die zeggen dat ze Haïti helpen. Want wij, de mensen in tenten, hebben een verschrikkelijk jaar gehad. Ik kan niet meer."

Bendes
Samen met haar man Joseph woonde ze met vijftig andere families op een plein in de hoofdstad, Plas Imakile. Wekenlang probeerden bendes hen 's nachts te verdrijven. De politie wilde niet helpen, die vond het verhaal overdreven. VN-jeeps kwamen wel een paar keer langsrijden, maar de criminelen wachtten gewoon tot ze weg waren voordat ze weer verdergingen met het kapotsnijden van de tenten met hun machetes.

Uiteindelijk moesten de bewoners vertrekken. Een kilometer verderop sloegen ze hun kampement op naast een stinkende sloot met afval. Ze noemden het Imakile Deplase ('verdreven uit Imakile').

Cholera
In november brak de cholera uit, ook in Dieula's kamp. De organisatie Artsen Zonder Grenzen zegt dat ze 63 procent van alle patiënten hebben kunnen behandelen sinds die tijd. Volgens hen hadden veel sterfgevallen voorkomen kunnen worden en is het optreden van de VN en andere hulporganisaties het zoveelste "falen van het humanitaire hulpsysteem".

Onregelmatigheden
Daarna kwamen de verkiezingen, die het land in een nieuwe crisis stortten. Kandidaten betwistten de geldigheid van de uitslag en anderen riepen op de uitslag volledig te negeren. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) voerde een hertelling uit en meldde dat er alleen op geïsoleerde plaatsen onregelmatigheden hadden plaatsgevonden.

"Zo'n uitspraak van de OAS is een politieke uitspraak", zei Mark Weisbrot van het Centrum voor Economisch en Politiek Onderzoek in Washington. Zijn instituut onderzocht meer dan 11.000 telformulieren van de verkiezingen en ontdekte veel meer fraude en inconsistenties dan wat de OAS had gemeld.

Huizen!
Dieula zelf heeft niet eens meegedaan aan de verkiezingen. "Wij stemmen niet voordat ze ons huizen geven!" is de leus die ze vanaf de zomer al roept, samen met andere families, bij het kantoor van de premier, terwijl ze op potten en pannen slaan. Een voorstel voor de bouw van huizen zou in oktober worden gepresenteerd, maar het werd uitgesteld tot deze maand. Nu is het opnieuw uitgesteld, tot maart.

Er is meer vertraging in het land. De termijn van de huidige president, René Préval, loopt op 7 februari af, maar de tweede ronde van de verkiezingen kan volgens de Kiescommissie pas die maand plaatsvinden. (ips/adb)