Thursday, August 31, 2006

tja Magnetische velden uit balans welke storingen veroorzaken op computersystemen mischien....

Nederlandse F16 stort neer in Afghanistan

Uitgegeven: 31 augustus 2006 17:56
Laatst gewijzigd: 31 augustus 2006 18:39

DEN HAAG - In het zuiden van Afghanistan is donderdag de 29-jarige piloot van een Nederlandse F16 om het leven gekomen. Zijn toestel stortte neer.

Dat heeft het ministerie van Defensie donderdag bekendgemaakt. Het ministerie gaat uit van een ongeluk, de straaljager is voor zover bekend niet neergeschoten. De nabestaanden van de piloot zijn inmiddels op de hoogte.


De piloot, afkomstig van de vliegbasis Volkel, is de derde Nederlander die bij de militaire missie in Afghanistan om het leven is gekomen. Eerder waren twee Nederlanders onder de twaalf doden door een ongeluk met een helikopter. Eind juli vloog het toestel, gehuurd van een particulier bedrijf, tegen een berg in de Oost-Afghaanse provincie Paktia.

De F16 is donderdagmorgen vroeg op de heenvlucht van een geplande missie naar Helmand, de onrustige provincie zuidelijk van Uruzgan, neergestort in de provincie Ghazni, net ten noorden van de provincie waar de Nederlandse missie actief is. Het is van grote hoogte naar beneden gekomen, volgens Defensie buiten bereik van bij Nederland bekende wapeninstallaties. Een tweede Nederlandse F16 die meevloog, is ter plekke rond blijven cirkelen totdat hulp was gearriveerd.

Onderzoeksteam

Een Amerikaans reddingsteam heeft het stoffelijk overschot van de piloot en de wrakstukken van zijn toestel geborgen. Een Nederlands onderzoeksteam gaat na of er mogelijk nog andere omstandigheden een rol hebben gespeeld.

De F16's worden in Afghanistan intensief ingezet. Maar volgens verantwoordelijk generaal Jouke Eikelboom is dat geen probleem. "De toestellen worden steeds van A tot Z nagekeken volgens goede programma's."