Sunday, August 27, 2006

Bliksem Inslag treft lanceerplatform spaceshutle orion

Lancering ruimteveer Atlantis met 24 uur uitgesteld

Uitgegeven: 26 augustus 2006 19:24
Laatst gewijzigd: 26 augustus 2006 23:33

MIAMI - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft besloten de lancering van het ruimteveer Atlantis, die voor zondag was voorzien, met 24 uur uit te stellen. Dat heeft een medewerker van de NASA zaterdag gezegd. Het onweert rond de lanceerbasis in Florida.

De spaceshuttle gaat nu volgens planning maandag om 22.04 uur (Nederlandse tijd) de ruimte in.




Het ruimtevaartagentschap vreest dat een blikseminslag in het lanceerplatform vrijdag de spaceshuttle heeft beschadigd. De vertraging geeft technici meer tijd om alle apparatuur aan boord te controleren. Na de tragische ongelukken met de Challenger in 1986 en de Columbia in 2003 neemt de NASA geen enkel risico meer bij lanceringen van zijn ruimteveren.

Volgens meteorologen lijkt het weer begin volgende week op te knappen, maar dan ligt al weer een nieuwe bedreiging op de loer.

Ernesto

Boven de Caribische Zee heeft zich de tropische storm Ernesto gevormd, die volgens de voorspellingen waarschijnlijk zal uitgroeien tot de eerste orkaan van het seizoen. Ernesto kan mogelijk ook het vasteland van de Verenigde Staten treffen.

De bemanning van de Atlantis moet tijdens de vierdaagse missie verder bouwen aan het Internationaal Ruimtestation (ISS). De bouw van het half voltooide ISS, dat tot dusver 100 miljard dollar heeft gekost, heeft vier jaar stilgelegen door de ramp met de Columbia.

Het station moet af zijn voor de NASA in 2010 de spaceshuttle uit de roulatie haalt. De opvolger van het ruimteveer ligt nog op de tekentafel en vliegt zeker niet voor 2014.