Ode daagt uit en pas als je de mogelijkheden voor verbetering kent, kun je ervoor kiezen. Ode informeert en inspireert, laat zien hoe elk individu kan bijdragen aan een rechtvaardige en duurzame wereld.
Wil je meer informatie ga naar www.ode.nl
De tijd heelt
Tijn Touber
Dit verscheen in Ode nummer: 89
Spontane genezing komt vaak voor
Patiënt Wright was ernstig ziek. Met tumoren zo groot als sinaasappelen in de nek, onder zijn armen, op zijn borst en in zijn bekkengebied, zou hij niet lang meer te leven hebben. Dat hadden zijn artsen tegen hem gezegd. Toch veerde Wright op toen hij in de krant las over een nieuw middel dat werd getest, Krebiozen. De berichten hadden hem hoopvol gestemd: dít middel zou hem wellicht beter kunnen maken, dacht hij. Wright smeekte de artsen voor deze ‘gouden kans’ om hem dit middel te verstrekken. Op vrijdagmiddag besloten de artsen hem het middel te verstrekken. Waarom ook niet? Hij was op sterven na dood.
Op maandag konden ze hun ogen niet geloven. Wright liep enthousiast over de afdeling rond om iedereen die het maar wilde horen, te vertellen over dat geweldige middel. Tien dagen later werd Wright uit het ziekenhuis ontslagen.
Daar eindigt het verhaal niet. Twee maanden later verschenen verontrustende berichten in de krant: Krebiozen zou geen wondermiddel zijn. Nieuwe testen waren gedaan en het bleek allemaal niet al te best. Wright werd opnieuw ziek. Nu besloot zijn arts hem bewust te misleiden door te wijzen op een nieuw middel, een ‘superverfijnd product, gebaseerd op de originele injecties’ van Krebiozen. Wright herstelde opnieuw. Toen de kranten later berichtten dat onderzoek onomstotelijk had vastgesteld dat Krebiozen geen enkel effect had op de behandeling van kanker werd Wright opgenomen in het ziekenhuis, waar hij enkele dagen later stierf.
Toeval of niet?
Volgens de nieuwsbrief What Doctors Don’t Tell You (januari 2006) komen dergelijke spontane genezingen – die van Wright werden uitvoerig door zijn arts beschreven in het Journal of Projective Techniques and Personality Assessment (1957; 21:331-340) – veel vaker voor dan we denken. Onderzoek leert dat zeven procent van alle kankers aan de spijsverteringsorganen, botten en zachte weefsels ‘spontaan’ genezen, dus zonder medische interventie. Twaalf procent van alle huid- en lymfekankers en negentien procent van alle kankers aan geslachtsorganen helen op deze manier.
In de jaren zestig van de vorige eeuw hadden artsen tot hun verbazing al geconstateerd dat negentig procent van de gevallen van vroege diabetes twee jaar later waren verdwenen – zonder enige behandeling. Het Amerikaanse Institute of Noetic Sciences (IONS), dat onderzoek doet naar bewustzijn, onderzocht 1860 gevallen van spontane genezing. De conclusie: één op de twintig gevallen van infectueuze en parasitaire ziekten, hormonale storingen en immuniteitsproblemen gaat vanzelf over. IONS vermoedt dat het aantal spontane genezingen zwaar wordt onderschat, doordat er in de medische literatuur vrijwel nooit melding van wordt gemaakt.
Het geloof in de mogelijkheid van genezing – het bekende placebo-effect – speelt zeker een rol bij deze spontane genezingen. Omgekeerd blijkt uit onderzoek ook, dat mensen die zich berustend en hulpeloos neerleggen bij een slechte diagnose, eerder sterven dan ‘vechters’: het minder bekende nocebo-effect. Ook meditatie en een drastische verandering van levensstijl zouden een positief effect hebben.
Eigenlijk is het vreemd dat medici opkijken van het feit dat het lichaam in staat is zichzelf te helen; het lichaam doet niet anders! Met uitzondering van antibiotica is er vrijwel geen medicijn op de markt dat het lichaam heelt; hooguit stelt het medicijn het lichaam in staat zichzelf te helen. Wat we wél kunnen leren uit dit artikel, is dat het lichaam, wanneer we het tijd en gelegenheid geven, in staat is zichzelf te helen. Het lichaam blijkt namelijk in staat tot wonderen.