Thursday, August 24, 2006

orion zal uw sleutel zijn.... ;-)))

Opvolger spaceshuttle heet Orion

Uitgegeven: 23 augustus 2006 16:20
Laatst gewijzigd: 23 augustus 2006 16:25

WASHINGTON - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de opvolger van de spaceshuttle de naam Orion gegeven. Het bemande ruimtevaartuig is het stadium van de tekentafel nog niet ontgroeid. Het zal volgens planning uiterlijk 2014 voor het eerst astronauten naar het internationaal ruimtestation (ISS) brengen. Zes jaar later moet de eerste maanlanding een feit zijn.

Orion is de naam van het helderste sterrenbeeld dat op het noordelijk halfrond zichtbaar is. "Vele van zijn sterren zijn gebruikt voor navigatie en hebben ontdekkingsreizigers eeuwenlang naar nieuwe werelden geleid", maakte projectleider Skip Hatfield woensdag in een verklaring bekend.


Mars

Het nieuwe ruimtevaart kan zes bemanningsleden plus vracht naar het ISS brengen. Voor missies naar de maan is er ruimte voor vier personen. Uiteindelijk moet de Orion worden ingezet voor bemande vluchten naar Mars. De Orion krijgt dezelfde vorm als de spaceshuttle maar met de nieuwste technologie aan boord. Hoofddoel van het nieuwe ruimtevaart zal zijn om bemanningen voor langere tijd naar de maan te brengen. Op deze manier kunnen zij zich voorbereiden op een lange reis naar Mars.