Monday, August 21, 2006

Herstel ozonlaag gaat langer duren

Herstel ozonlaag gaat langer duren

Uitgegeven: 18 augustus 2006 18:56
Laatst gewijzigd: 18 augustus 2006 18:56

GENEVE - Het herstel van de ozonlaag, aangetast door chemicaliƫn in de vorige eeuw, gaat langer duren. Volgens het milieuprogramma van de Verenigde Naties (Unep) en de meteorologische organisatie van de VN zal volledig herstel zeker vijftien jaar langer op zich laten wachten dan gedacht, tot zeker 2065.

De meeste schadelijke stoffen die de beschermende ozonlaag rond de aarde kunnen aantasten, zoals chloorfluorkoolwaterstoffen (cfk's) die in koelkasten zaten, zijn intussen verboden. Dat gebeurde op basis van het zogeheten Protocol van Montreal, een van de weinige succesvolle internationale milieuverdragen.


Uv-straling

Desondanks lekken er nog altijd cfk's uit verouderde koel- en isolatieproducten waardoor de hoeveelheid schadelijke stoffen in de atmosfeer groter is dan eerder voorspeld. De ozonlaag weert de ultraviolette (uv-) straling van de zon.

Dit is belangrijk, omdat uv-straling schadelijk is voor mens, plant en dier. Als mensen lang aan uv-straling worden blootgesteld, kan dat huidkanker veroorzaken.

Boven de Zuidpool ontstaat sinds 1980 jaarlijks vanaf september een groot ozongat, dat enkele maanden aanwezig blijft. Maar ook boven Europa hebben wetenschappers de afgelopen twintig jaar een kleine maar voortdurende verdunning van de ozonlaag geregistreerd.

Opmerking uit dit bericht kunne we opmaken hoe krom berichtgevingen zijn want de ene dag spreken we van een klein gat in ozonlaag en de andere dag weer groot.
heeft de moderne wetenschap er wel eenms bij stil gestaan dat de magnetische velden rond de aarde uit balans zijn en hierdoor ook enorme gaten gevormd worden omdat daar geen energie meer naar toe stroomd....???
dit zal allemaal zichzelf gaan herstellen nadat de grote dissasters toe hebben geslagen..