Wednesday, January 12, 2011

Wateroverlast Brabant.. ( nu.nl)

Wateroverlast Brabant houdt langer aan

DEN BOSCH - De hoge waterstand op de Maas in Brabant duurt nog zeker tot begin volgende week. De piek van het hoogwater in de Maas wordt donderdagochtend met 4,24 meter boven NAP bij Den Bosch verwacht.

Maas stijgt weer..

Dat hebben de waterschappen De Dommel en Aa en Maas woensdag laten weten.

Naar verwachting houdt de hoge waterstand nog enige dagen aan en zakt vervolgens geleidelijk naar een lager peil.



De waterschappen houden rekening met verschillende scenario’s. Volgens een woordvoerder wordt een nieuwe hoogwaterpiek in de regio niet meer verwacht.


Verhoging

Als er al een verhoging komt, dan is die afkomstig uit de Ardennen waar de komende dagen veel regen wordt verwacht. ''Op dat moment is het waterpeil in de Maas al gezakt en kunnen we het gemakkelijk opvangen", aldus de woordvoerder.

De Maas bij Maastricht gaat in de nacht van woensdag op donderdag weer stijgen, zo maakte Rijkswaterstaat bekend.


Decimeters

Het gaat daarbij om een stijging van enkele decimeters, aldus de dienst. De stijging wordt veroorzaakt door regenval in de Ardennen. Overigens zal de waterstand van de Maas woensdagavond 2 meter lager zijn dan de top zondagavond, toen de stand nog 47 meter boven NAP was.

Na het punt van 45 meter boven NAP bereikt te hebben, stijgt het Maaspeil in Maastricht weer, maar bij lange na niet zo veel als afgelopen weekeinde, blijkt uit de prognose van de Waterkamer van Rijkswaterstaat.


Flink zakken

Op andere plaatsen in Limburg is de Maas woensdag flink aan het zakken. Door het dalende Maaswater wordt schade aan gebouwen zichtbaar. De hulpdiensten adviseren mensen deze schade bij hun gemeente te melden.