Wednesday, January 12, 2011

Uitzonderlijke sneeuwval 49 staten Vs... ( De morgen)


Sneeuw gijzelt New York, 4.000 vluchten geannuleerd
12/01/11, 11u23

Uitzonderlijk: sneeuw in 49 van de 50 VS-staten

New York gaat sinds dinsdagnacht schuil onder een dik sneeuwtapijt. Duizenden vluchten zijn geannuleerd, het openbaar vervoer staat op losse schroeven en burgemeester Michael Bloomberg heeft een weeralarm afgekondigd. Dat meldt The New York Times vandaag.

Het stadsbestuur heeft 365 strooiwagens en 1.700 sneeuwschuivers op pad gestuurd om de metropool toegankelijk te houden. Bovendien ronselt de stad inwoners die de sneeuwruimers voor 12 dollar (ruim 9 euro) per uur een handje willen helpen.

Enkel Florida nog sneeuwvrij

De sneeuwval in New York veroorzaakt volgens meteorologen de uitzonderlijke situatie dat in 49 van de vijftig staten sneeuw ligt. Het zuiden van de Verenigde Staten wordt geteisterd door een hardnekkige storm en zelfs op de toppen van een vulkaan op Hawaii zijn enkele sneeuwvlokken neergedwarreld. Alleen Florida is nog volledig sneeuwvrij.

Op 26 december trof een sneeuwstorm New York ook al. Toen gingen de straten schuil onder meer dan een halve meter sneeuw en raakte de stad ernstig ontwricht. De aanpak van die sneeuwstorm kwam burgemeester Bloomberg op veel kritiek te staan. Hij kondigde toen geen weeralarm af en zou te weinig gedaan hebben om de stad toegankelijk te houden.

Het optreden van Bloomberg stond in schril contrast met het optreden van de burgemeester van het nabijgelegen Newark. De burgemeester, Cory Booker, maakte zich toen zeer populair door ingesneeuwde inwoners persoonlijk uit te graven. (anp/kve)