Thursday, January 13, 2011

Tandbederf.. ( nu.nl/ meerdere media)

Tandbederf door mineraalwater, frisdranken en toegvoegde smaak of suikerstoffen/zoetstoffen..

SYDNEY - Het drinken uit blikjes en flessen in plaats van gewoon kraanwater heeft ernstige gevolgen voor het gebit. Australisch onderzoek wijst uit dat het tandbederf bij jongeren van 15 jaar oud sinds 1996 met 71 procent is gestegen door de consumptie van frisdranken, maar ook mineraalwater.

Kraanwater bevat fluoride dat het glazuur van de tanden versterkt. Frisdranken en mineraalwater bevatten die stof niet.

"Fluoride in drinkwater is essentieel voor het behoud van een gezond gebit", aldus de voorzitter van het Australische tandartsenverbond. In de jaren zeventig van vorige eeuw begonnen overheden met het toevoegen van fluoride aan kraanwater. Dit is naast het toevoegen van vaak anderen grondstoffen waardoor een gezamenlijke uitwerking ontstaat. We vergeten vaak dat de combinatie van verschillende stoffen samen tot een andere uitwerking kan komen. Juist de hoeveelheid fluoride samen met bijvoorbeeld chloor kan voor veel mensen zeer slecht uitpakken.



De opmerkingen van de Australiƫr over water lijken vooral te slaan op zijn eigen land. In Nederland wordt al sinds jaar en dag geen fluoride meer toegevoegd aan leidingwater. Dat zou nauwelijks nog meerwaarde hebben nu vrijwel iedereen zijn tanden poetst met fluoridetandpasta. Nog vreemder is te noemen dat er vrijwel geen tandpasta meer in de schappen ligt ZONDER fluoride.. blijkbaar houden wetenschappers zich niet bezig hoe schadelijk fluoride kan zijn voor een gebit of menselijke gezondheid.

De vraag is echter het belang in veel wetenschappers of tandheelkundigen in fluoride of andere grondstoffen.