Thursday, January 13, 2011

Stijging Rijn.. ( nu.nl)

Nieuwe stijging Rijn in aantocht

LOBITH - Het waterpeil van de Rijn stijgt in het weekeinde en daarna weer. Dat is donderdag de voorspelling van Rijkswaterstaat.

Francois Baljeu

De kans bestaat dat het peil bij Lobith maandag richting de 16 meter boven NAP kruipt.

Deze week bereikte de Rijn bij Lobith al een stand van 15,02 meter boven NAP. Het peil zakt donderdag en vrijdag iets, maar vanaf zaterdag zal de hoeveelheid water weer toenemen.De exacte stijging is afhankelijk van de hoeveelheden regen en smeltwater verder stroomopwaarts, aldus Rijkswaterstaat.


Dijken

In 1995 steeg het peil bij Lobith tot 16,69 meter boven NAP. Sindsdien zijn dijken versterkt, waardoor die waterhoogtes geen probleem meer zijn.

Desondanks houden waterschappen langs de Rijn, Waal en IJssel de dijken scherp in de gaten.


Oude IJssel

Door het hoge water is er sinds donderdagmiddag geen scheepvaartverkeer meer mogelijk op de Oude IJssel. Wegens de hoge waterstand kan de sluis bij Doesburg niet meer worden bediend.

Daardoor ontstaat er een zeer sterke stroming in de rivier. Om die reden is het scheepvaartverkeer stilgelegd, meldde het waterschap Rijn en IJssel donderdag.

Een woordvoerder zei te verwachten dat het vaarverbod nog zeker enkele dagen van kracht blijft. De dijken kunnen de situatie volgens hem goed aan, wel neemt de overlast door kwelwater toe en kunnen kelders van omwonenden onder water lopen.


Camping onder water

In het Gelderse Kerkdriel is een camping met 250 caravans onder water gelopen door het hoogwater in de Maas. Ongeveer tweehonderd stacaravans staan onder water, aldus een woordvoerder van Camping Maaszicht donderdag.

''In sommige caravans staat een kleine laag water, maar andere zijn bijna helemaal onder water verdwenen. Gelukkig was iedereen ruim op tijd uit de voeten, al heeft de snelheid waarmee het water steeg ons toch verrast'', zegt de woordvoerder. Een schadebedrag is niet bekend.

Het vele water zorgt op meer plekken langs de rivieren voor problemen. Sommige afgelegen plekken zijn alleen nog per boot bereikbaar.