Thursday, January 13, 2011

Hoogwater Nederland, waterschappen houden waterstanden goed in de gaten.. ( AD/Rijkswaterstaat)


Rijkswaterstaat: De Rijn gaat weer stijgen

Camping in Kerkdriel ondergelopen

UPDATE LOBITH - Het waterpeil van de Rijn stijgt in het weekeinde en daarna weer. Dat is vandaag de voorspelling van Rijkswaterstaat. De kans bestaat dat het peil bij Lobith maandag richting de 16 meter boven NAP kruipt.

Deze week bereikte de Rijn bij Lobith al een stand van 15,02 meter boven NAP. Het peil zakt vandaag en morgen iets, maar vanaf zaterdag zal de hoeveelheid water weer toenemen. De exacte stijging is afhankelijk van de hoeveelheden regen en smeltwater verder stroomopwaarts, aldus Rijkswaterstaat.

In 1995 steeg het peil bij Lobith tot 16,69 meter boven NAP. Sindsdien zijn dijken versterkt, waardoor die waterhoogtes geen probleem meer zijn. Desondanks houden waterschappen langs de Rijn, Waal en IJssel de dijken scherp in de gaten.

Camping in Kerkdriel onder water
In het Gelderse Kerkdriel is een camping met 250 caravans onder water gelopen door het hoogwater in de Maas. Ongeveer tweehonderd stacaravans staan onder water, aldus een woordvoerder van Camping Maaszicht.

,,In sommige caravans staat een kleine laag water, maar andere zijn bijna helemaal onder water verdwenen. Gelukkig was iedereen ruim op tijd uit de voeten, al heeft de snelheid waarmee het water steeg ons toch verrast'', zegt de woordvoerder. Een schadebedrag is niet bekend.

Het vele water zorgt op meer plekken langs de rivieren voor problemen. Sommige afgelegen plekken zijn alleen nog per boot bereikbaar.

Geen scheepvaart
Op de Oude IJssel is door de sterke stroming geen scheepvaartverkeer meer mogelijk, meldt het Waterschap Rijn en IJssel. In Zutphen neemt het waterschap maatregelen om wateroverlast door de IJssel te voorkomen.

Het waterschap stelt dat de dijken het water aan kunnen, maar waarschuwt wel voor kwelwater, water dat onder de dijk door sijpelt. Omwonenden kunnen last krijgen van water in kelders of kruipruimtes. (ANP)