Sunday, January 09, 2011

Hoogwater Duitsland.. ( nos)

Ook Duitsland kampt met hoge waterstanden

Duitsland heeft te kampen met hoge waterstanden en overstromingen. Net als in het zuiden van Nederland treden veel rivieren in de Bondsrepubliek buiten de oevers. De piek wordt op veel plaatsen maandag verwacht.

In Koblenz, waar de Moezel in de Rijn mondt, staan tientallen kelders onder water. Ook het Deutsche Eck, een landtong met een monument bij de monding van de Moezel, is ondergelopen. In stadjes aan de Moezel staat het water meters hoog in de straten. De centra van onder meer Cochem en Zell staan blank.

Het hoge waterpeil is ontstaan door de milde temperaturen. Daardoor is veel sneeuw gaan smelten.

Slachtoffers
In de zuidelijke deelstaat Baden-W├╝rttemberg is een man van 50 om het leven gekomen. Volgens de politie had de kajakker de sterke stroming onderschat. Ook in Beieren viel door de hevige dooi een dode; een 67-jarige man werd daar na een daklawine door vallend bouwmateriaal geraakt.

Het oosten van Duitsland heeft ook last van het hoge waterpeil. In de deelstaten Th├╝ringen en Saksen zijn veel kleine riviertjes buiten hun oevers getreden. Op de Neisse en de Oder, de grensrivieren tussen Duitsland en Polen, proberen ijsbrekers de rivieren zo goed mogelijk open te houden. Door de ijsschotsen in de rivier kan de watermassa niet goed wegstromen.