Saturday, January 01, 2011

Australie zwaar getroffen door overstromingen.. ( Telegraaf)

Overstroming Australië 'bijbelse proporties'

BUNDABERG - De Australische overheid vreest voor de economische gevolgen van de enorme overstromingen die de deelstaat Queensland in de greep houden. De ramp van „bijbelse proporties” heeft niet alleen invloed op het toerisme, maar ook op de mijnbouw, aldus de lokale minister van Financiën Andrew Fraser.


De kosten voor de staat zullen gigantisch zijn”, aldus Fraser. „Niet alleen door directe kosten zoals het herstellen van wegen en andere beschadigde infrastructuur en het verstrekken van hulpgelden aan getroffen families, maar ook door verloren inkomsten tijdens het herstel van de mijn- en akkerbouw en het toerisme.”

De minister heeft plannen voor economische en fiscale hervormingen voorlopig in de koelkast gezet. Hij wil eerst weten hoeveel schade de zondvloed precies heeft veroorzaakt. Het gaat vermoedelijk om vele miljarden Australische dollars.

Door de overstromingen staan 22 steden blank en moesten 200.000 mensen hun huizen verlaten in een gebied dat groter is dan Frankrijk en Duitsland samen. De zwaarste overstromingen in ongeveer vijftig jaar zijn het gevolg van zeer zware regenval in de afgelopen twee weken.

Op veel plekken is het waterpeil langzaam maar zeker aan het dalen, maar rond Rockhampton, een stad met 77.000 inwoners, moet het ergste vermoedelijk nog komen. De rivier Fitzroy zal naar verwachting in de loop van de week buiten de oevers treden en 40 procent van de stad blank zetten.