Saturday, October 16, 2010

Zwaar weer... ( Vereniging van weerkunde)
Zware regen en wind in Zuidoost-Azië

Enkele weernieuwsfeiten van de afgelopen week uitgelicht.

Hainan: ergste regen in 50 jaar

Het Chinese eiland Hainan werd getroffen door de zwaarste regenval in 50 jaar, aldus de nieuwsmedia in China. 90% van het eiland in de Zuid-Chinese Zee, werd overstroomd in het weekend en 450000 mensen werden geëvacueerd. Meteorologen verwachten, helaas, dat er nog meer regen komt en volgens de prognoses zullen de steden Dongfang en Yaxian de eerstkomende paar dagen er mee te maken krijgen.


Regenval is vooral te vinden boven het zuidoostelijke deel van Azië met inbegrip van Hainan. Kaart van donderdagochtend, samengesteld door DMI Verdensvejr.

Actieve Megi bedreigt de Filippijnen

Een nieuwe bedreiging is in aantocht in de westelijke Stille Oceaan, in de vorm van tropische storm Megi. Megi zal woensdag ten zuidwesten van Guam liggen, maar heeft een koers rechtstreeks naar de Filippijnen. Hier zal volgende week het systeem aankomen en Megi is volgens de prognoses op dat moment een orkaan van de 4e categorie, met windsnelheden tot 210 km/uur.

Pakistan: overstromingen vernietigden voor 9,5 miljard dollar
De kosten voor de directe schade van de buitengewoon felle 2010-moesson in Pakistan, loopt naar 9,5 miljard Dollar. Dit is de uitkomst van de evaluatie van de Aziatische ontwikkelingsbank en de wereldbank, welke zij meedeelden aan het Pakistaanse ministerie van Financiën op woensdag. Het ministerie zegt dat de kosten voor een totale wederopbouw van de getroffen gebieden een duizelingwekkende 30 tot 40 miljard dollar kan kosten, maar over de uiteindelijke som is nog steeds onenigheid over.


Woensdag is nog net een Megi tropische storm,
maar met grote plannen.

( zie ook andere berichten inmiddels uitgegroeid tot Supertyfoon..)