Saturday, October 30, 2010

Orkaan Tomas... ( de morgen.be)

Tomas wordt orkaan en veroorzaakt schade op Barbados

De tropische storm Tomas heeft zich tot een orkaan ontpopt, zo heeft het Nationaal Orkaan Centrum (NHC) in Miami meegedeeld. Op Barbados heeft het natuurgeweld stoffelijke schade en stroompannes veroorzaakt.

Om 17 uur Belgische tijd bevond de orkaan van categorie 1 op de Saffir-Simpsonschaal (die vijf categorie├źn telt) zich op 65 km van Saint-Lucia en 55 km van Saint-Vincent in de Cara├»ben, aldus het NHC. Tomas gaat gepaard met windsnelheden van 120 km per uur en zou volgens het NHC de komende 48 uur nog in kracht toenemen. De orkaan zou 10 tot 15 cm neerslag kunnen veroorzaken, op sommige plaatsen zelfs 20 cm zoals op de Benedenwindse Eilanden.

Orkaanalarm
Tomas verplaatst zich over een west-noord-west as aan een snelheid van ongeveer 24 km per uur, zodat de orkaan heel dicht bij Saint-Lucia zal passeren - waar al rukwinden van 85 km per uur zijn gemeten - en Saint-Vincent.

Er is orkaanalarm afgekondigd op Saint-Lucia, Saint-Vincent, de Grenadines en Martinique. Op Barbados is het alarm opgeheven, zegt het NHC. Op Barbados geldt wel nog alarm voor een tropische storm, net als voor Dominica, Grenada, en Trinidad en Tobago. (afp/dea)