Wednesday, October 27, 2010

Zeer zware storm treft Mid Vs en delen Canada...( de morgen)

'Zwaarste storm in zeventig jaar' zet 200.000 gezinnen zonder stroom in VS


Een zware storm heeft dinsdag lelijk huisgehouden in het midden van de Verenigde Staten. Tot 200.000 huishoudens zitten zonder elektriciteit, zo bericht de Amerikaanse zender CNN. Ook Canada werd getroffen door het noodweer.


De storm verstoort ook het verkeer: op de luchthaven van Chicago zijn honderden vluchten geannuleerd. Het bootverkeer op de Grote meren ligt stil. Op Lake Superior worden golven tot acht meter hoog verwacht.

Minstens twee tornado's
De wind haalde orkaansnelheden. In de staat Illinois is er sprake van de zwaarste storm in zeventig jaar. Er zijn minstens twee tornado's geteld. Er vielen tot nu toe geen doden of zwaargewonden. De zwaarst getroffen staten zijn Ohio, Indiana, Michigan, Kentucky en Illinois.

'Erg intense' storm in Canada
Meer dan 17.000 inwoners van de Canadese provincie Ontario zaten gisteravond zonder elektriciteit door de doortocht van de zware storm.

De meteorologische diensten in Canada verwachtten "een erg intense storm, ongewoon voor het seizoen", met windsnelheden tot 100 kilometer per uur. De storm woedde onder meer boven Toronto, de grootste stad van het land, en zou nadien richting hoofdstad Ottawa trekken. (afp/tw)