Wednesday, October 27, 2010

Dodental Indonesie blijft oplopen.. ( nos)

Dodental van tsunami Sumatra op 272

Bij het Indonesische eiland Sumatra is het dodental na de tsunami gestegen tot 272. Ruim 400 mensen worden vermist. Reddingswerkers hebben vandaag de door de golven getroffen Mentawai-eilanden voor het eerst bereikt.

De tsunami is het gevolg van een aardbeving met de kracht van 7,5 op de schaal van Richter. Vloedgolven van ruim drie meter overspoelden maandag de kust van de Mentawai-eilanden, zo'n 150 kilometer uit de kust van West-Sumatra.

Verschillende dorpen werden overstroomd door het water, dat meer dan een halve kilometer landinwaarts kwam. Een van de getroffen dorpen is Betu Monga. Alleen daar wordt meer dan driekwart van de tweehonderd dorpbewoners vermist.

Surfers gered
Negen Australische surfers die na de beving bij de Indonesische Mentawai-eilanden werden vermist, zijn terecht. Zij zijn ongedeerd.

Na de beving en de vloedgolf was hun boot van de radar verdwenen. Daarop werd een grote zoekactie begonnen en korte tijd daarna werden de surfers gevonden.

De Mentawai-eilanden zijn erg populair bij Australische surfers vanwege de mooie hoge golven rond de eilandengroep.

Terug
Op het eiland Java barstte gisteren de vulkaan Merapi uit. Daar zijn tot nu toe 28 mensen bij omgekomen. Ook zijn 40.000 mensen geƫvacueerd, omdat de vulkaan nog een keer kan uitbarsten.

De Indonesische president Yudhoyono is vanwege de twee natuurrampen vervroegd teruggekeerd van een bezoek aan Vietnam.