Monday, October 25, 2010

Tyfoons China en Myanmar... ( de morgen)

Tyfoon Megi bereikt Chinese kust, Giri teistert Myanmar


De tyfoon Megi bereikt Zhangzhou.

De tyfoon Megi heeft vandaag met windsnelheden tot 140 kilometer per uur de kust van Zuidoost-China bereikt. Zware regenval en hevige winden teisterden onder meer de stad Zhangzhou, waar de straten blank staan. Megi wordt beschouwd als de krachtigste tyfoon in 20 jaar tijd in dat deel van de Stille Oceaanregio.

Voorspellingen
Het meteorologisch centrum roept de bevolking in de streek op binnenshuis te blijven. Volgens de voorspellingen zal Megi verder landinwaarts trekken en daarbij aan kracht verliezen. In afwachting van de tropische storm werden vluchten en ferryverbindingen opgeschort. Volgens staatspersagentschap Xinhua werden meer dan 270.000 mensen geƫvacueerd.

Megi eiste al 36 levens in de Filipijnen. In Taiwan zijn zijn de reddingswerken aan de gang: er zijn nog een 20-tal vermisten. Tot nu toe vielen er minstens elf slachtoffers.

Cycloon Giri
Ook het Zuidoost-Aziatische Myanmar (Birma) heeft af te rekenen met een cycloon. Giri beukte vanavond met windsnelheden tot 160 kilometer per uur in op de westkust van het buurland van China, ter hoogte van de deelstaat Rakhine. Staatsmedia en -bronnen maken nog geen gewag van slachtoffers. Giri ging gepaard met golven tot 3,7 meter hoog. vandaag werd de bevolking gewaarschuwd voor aardverschuivingen.

In mei 2008 lieten minstens 130.000 mensen het leven in Myanmar bij de doortocht van de cycloon Narcis, die ook gepaard ging met een tsunami. (belga/ep)