Friday, October 22, 2010

Uitbraak diaree Haiti.. ( novum)

Veel doden door uitbraak diarree in Haïti

Een uitbraak van diarree in Haïti heeft al aan minstens 135 mensen het leven gekost. Ruim duizend mensen zijn ziek. Het ziekenhuis van de havenstad St. Marc kan de toeloop niet aan. Honderden patiënten lagen donderdag op dekens op de parkeerplaats aan het infuus. Ze moesten ijlings naar binnen worden gebracht toen het begon te regenen.

Het is de dodelijkste ziekteuitbarsting in Haïti sinds het in januari werd getroffen door een zware aardbeving. Artsen kunnen nog niet zeggen of de buikloop wordt veroorzaakt door cholera, tyfus of iets anders. 'De mensen hebben diarree en moeten overgeven en het kan snel met ze gedaan zijn als ze niet op tijd worden behandeld', zegt Catherine Huck van het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire aangelegenheden.

De zieken komen uit de regio Artibonite, die bij de aardbeving grotendeels gespaard is gebleven, maar waar duizenden overlevenden uit de verwoeste hoofdstad Port-au-Prince naar toe zijn getrokken. Sommige patiënten zeggen water te hebben gedronken uit een kanaal, terwijl anderen zeggen gezuiverd water te hebben gekocht.