Friday, October 22, 2010

Tyfoon treft Taiwan.. ( novum/ meerdere media)

Modderstromen en aardverschuivingen als gevolg van zware regenval door de tyfoon Megi hebben in Taiwan aan zeker drie mensen het leven gekost. Zevenentwintig mensen worden vermist, onder wie negentien Chinese toeristen.

Drie mensen kwamen om toen een boeddhistische tempel in de stad Suaodoor een modderstroom werd bedolven. Op een snelweg langs de kust bij Ilan werden twee bussen met Chinese toeristen getroffen door aardverschuivingen. Negentien toeristen in een bus werden gered, maar de Taiwanese chauffeur en een Chinese reisgids worden vermist. Met de negentien toeristen in de andere bus is nog geen contact geweest, aldus premier Wu Den-yih.

Megi ging in Taiwan gepaard met enorme regenval. Het zwaarst getroffen is Ilan, 150 kilometer ten zuidoosten van Taipei. Grote stukken landbouwgrond staan onder water en meer dan 2500 mensen zijn geëvacueerd.

Eerder veroorzaakte Megi in de Filipijnen 26 doden en voor 125 miljoen euro schade aan infrastructuur en gewassen. De tyfoon trekt nu over Taiwan richting China, waar in de provincie Fujian ruim 161 duizend bewoners naar veiliger oorden zijn overgebracht. De haven van Hongkong is gedeeltelijk gesloten.

Overstromingen in Vietnam hebben tot dusver aan 75 mensen het leven gekost. Grote stukken land en bijna 280 duizend woningen staan blank en meer dan 170 duizend dorpsbewoners hebben hun huizen moeten verlaten.

Een andere storm, de cycloon Giri, trekt over de Baai van Bengalen naar Birma. Er wordt een stormvloed van 3,7 meter verwacht. In 2008 eiste de cycloon Nargis 130 duizend levens in Birma.