Friday, October 22, 2010

Problemen Taiwan door Megi ( de morgen)

400 toeristen vast op Taiwanese bergpas door tyfoon Megi


Taiwanese autoriteiten hebben vandaag verschillende helikopters ingezet om 400 toeristen, die gestrand zijn op een bergpas, te redden. De toeristen kwamen vast te zitten na een grondverschuiving veroorzaakt door de tyfoon Megi.

De toeristen, onder wie 230 Chinezen op twaalf bussen, zitten sinds afgelopen donderdag vast op de Suhua-snelweg in het oosten van Taiwan. Verschillende delen van de snelweg werden bedolven onder vallende rotsblokken. Van één van de bussen, met negentien Chinese toeristen aan boord, is voorlopig geen spoor.

"We proberen al urenlang om contact te krijgen, maar voorlopig zonder resultaat", zegt Wu Chao-ping, de manager van het reisbureau van de groep. "Het Chinese reisbureau in kwestie werd gevraagd om contact op te nemen met de familieleden van de inzittenden, zodat zij kunnen proberen om de passagiers op hun gsm te bellen."

Slechte weersomstandigheden en hevige regenval als gevolg van de tyfoon maken de reddingsoperaties extra moeilijk. "We moeten dringend eten, kleren en regenjassen overbrengen naar de gestrande toeristen. Indien nodig, zal het leger gespecialiseerde troepen sturen", zo zegt president Ma Ying-jeou. (dpa/lpb)